Sådan undgår du spritkørsel

Politi_stopper_bilister_1_Der er alkohol involveret i 20 procent af dødsulykkerne i trafikken. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik nu alle til at lade bilen stå, hvis de skal til julefrokost. Planlæg på forhånd, hvordan I kommer hjem, og bland jer, hvis en person vil sætte sig bag rattet efter at have drukket.

Politiet er gået i gang med de årlige julefrokostkontroller på vejene i hele landet for at stoppet spritbilister. Alene i 2013 blev 34 personer dræbt i spritulykker og 196 kom alvorligt til skade. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik nu alle til at lade bilen stå, hvis de skal til julefrokost.

– En genstand bliver hurtigt til flere. Mange har svært ved at vurdere, hvor meget de egentlig har fået at drikke, når festen er i gang. Derfor er det vigtigt, at man ikke tager nogen chancer. Skal man køre, så drik maks. én genstand. Det bedste er dog at lade bilen stå og planlægge på forhånd, hvordan man kommer hjem, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Vi accepterer ikke spritkørsel
Holdningen til spritkørsel har ændret sig markant over årene. De fleste tager i dag skarpt afstand til at folk kører med alkohol i blodet. Alligevel stopper politiet hvert år cirka 10.000 bilister, der bliver dømt for spritkørsel.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der står bag julespritkampagne ”Stop Spritkørsel” (kampagnen kan bl.a. føles i Facebook-gruppen “Stop Spritkørsel”: https://www.facebook.com/stopspritkoersel), opfordrer alle til at gribe ind, hvis man opdager, at en person vil køre efter at have drukket alkohol.

I en ny undersøgelse fra 2014 siger hele 25 procent af danskerne, at de en eller flere gange har oplevet, at en person ville køre, selvom vedkommende havde drukket for meget til at køre.

– Vi har alle et stort ansvar for at hjælpe hinanden sikkert hjem. Tilbyd taxa, overnatning, eller at folk henter bilen i morgen, hvis en person vil køre efter et par festlige timer. Vi har flere gange hørt, at folk dagen efter har været glade for, at andre blandede sig, så de ikke kørte spritkørsel, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Drop billige alkotestere
Alkotestere til privat brug er efter Rådet for Sikker Trafik’s vurdering ikke pålidelige nok. Det er desuden problematisk, hvis alkotestere bruges, for at chaufføren kan drikke ”til grænsen” i stedet for at holde sig ædru.

Alkoholtesterne kan ligefrem øge risikoen for spritkørsel, da de giver en falsk tryghed om, at man kører sikkert og lovligt. Men promillen kan være på vej op, når man tager testen, og den kan derfor være højere, efter man har taget testen. Er du i tvivl om din promille er for høj, så lad bilen stå, i stedet for at prøve at vurdere din promille en sen aften, hvor du er træt og påvirket.

FOREBYG:
· Sådan hjælper du dine venner sikkert hjem §
· Aftal allerede når festen starter, hvem der kører hjem §
· Servér spændende drinks uden alkohol til dem, der skal køre §
· Tilbyd overnatning på forhånd eller arranger transport til gæsterne §

REAGÉR:
· Sådan stopper du din fulde ven i at sætte sig bag rattet §
· Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører §
· Forsøg at tale ham /hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne §
· Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden §
· Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen §
· Tilbyd overnatning §
· Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket §
· Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114 §

FAKTA:
· 9 ud af 10 spritbilister er mænd §
· Spritulykker sker oftest fredag, lørdag og søndag aften eller nat §
· Der sker flest spritulykker på landet §
· Der er alkohol involveret i 20 % af dødsulykkerne med et motoriseret køretøj. §
· Der er flest unge og midaldrende spritbilister §
· Det er typisk biler eller knallerter, der er involveret i spritulykker §

Annonce

Annonce

Screenshot